0344 - 667 693 info@malifestyleclub.nl

Bulken en cutten, hoe werkt dat?

Wat betekent dit nu precies en wat kun je er in de krachttraining mee bereiken? In principe is het simpel, bij bulken ben je bezig met spieren opbouwen en bij het cutten wil je juist vet verliezen. Hoe je dit op een goede manier doet, daarover lees je in dit nieuwsbericht meer. Bij bulken is de opbouw van spiermassa het hoofddoel. Je dagelijkse calorie-inname is hoger dan wat je dagelijks verbruikt. Hierdoor kom je sneller aan in spiermassa, maar vaak ook in vet. Een cut is een periode waarin het verliezen van vet het hoofddoel is. De dagelijkse calorie-inname is lager dan de dagelijkse energiebehoefte. Hierdoor verlies je vet, maar vaak ook spiermassa. Wil je meer spieren en minder vet? Dan zul je bulken en cutten moeten afwisselen en dat op een goede manier moeten doen. De wintermaanden zijn vaak de periode waarin het bulken toegepast wordt, gevolgd door een periode van cutten in het voorjaar.

De meest gemaakte fout bij bulken is dat het aankomen te letterlijk wordt genomen. Mensen eten dan alles waar ze zin in hebben en lekker vinden. Om zo veel mogelijk spierweefsel op te bouwen en daarnaast de vetweefsel te beperken, moet je goed eten. Dat betekent dat je voldoende eiwitten moet eten, en dat er ook een max aan je calorie inname zit! Eet je teveel calorieën, dan maak je vetweefsel aan, simpelweg omdat er een max is aan de hoeveelheid spierweefsel die je in een periode kunt opbouwen. Cutten, en dan te snel afvallen is niet goed, want met een streng dieet word je wel snel lichter, maar je verliest dan ook snel spiermassa. Bovendien is het ongezond én moeilijk vol te houden om zo weinig te eten. Doe het met beleid, stap voor stap.

 

Bulken: zo doe je dat! Het doel is om genoeg te eten voor maximale spieropbouw, maar daarbij de vetopslag zoveel mogelijk te beperken. Dit noemen ze ook wel: lean bulken. Dat vereist een afgestemde energie-inname. Daarnaast bouw je met krachttraining zoveel mogelijk spiermassa op. 

Cutten: zo moet het wel. Om te voorkomen dat je lichaam spierweefsel gaat verbranden, moet je met een gematigd calorietekort werken. Je energie komt alleen uit het opgeslagen lichaamsvet. Daarnaast is krachttraining belangrijk, zodat je spiermassa in stand blijft en verder gaat opbouwen.

Handige hulp bij het bulken en cutten
De Ma Lifestyle club health check heeft een bijbehorende app; de Inbody app. Na het uitvoeren van de check kun je in deze app een persoonlijk doel (spiermassa/ vetmassa toename/ afname)instellen. De app geeft je vervolgens een advies over het aantal calorieën dat je hiervoor dagelijks moet gaan innemen en ook het aantal grammen vetten, koolhydraten en eiwitten waaruit deze calorieën moet bestaan om het gewenste effect te bereiken.

Gratis proefles

Proefles personal training

Openingstijden

Maandag tot en met vrijdag 08.00 - 23.00 uur

Zaterdag: 09.00 - 18.00 uur

Zondag: 09.00 - 18.00 uur

Locatie

Lutterveldweg 3

4005 LD Tiel

0344 - 667 693

info@malifestyleclub.nl

Kinderoppas

Wij bieden kinderoppas op maandag, woensdag en vrijdag tussen 09.00 - 11.00 uur

KVK nr.63734664 / ALGEMENE VOORWAARDEN

Shares
Share This